Vandaag is het 28 februari en dat betekent: Internationale RSI-dag. We vragen aandacht voor de behandeling en het voorkomen van deze hinderlijke aandoening. Maar wat is RSI eigenlijk en hoe kan je het voorkomen?
RSI staat voor Repetitive Strain Injury, ook wel KANS genoemd (klachten arm, nek en/of schouder). Het is een verzamelnaam voor allerlei klachten die te maken hebben met het gedurende lange tijd herhaaldelijk uitvoeren van dezelfde, soms kleine en op zich niet inspannend lijkende bewegingen. Hierbij ontstaan er uiteindelijk klachten aan handen en polsen, de elleboog, schouder en/ of de nek. De klachten bestaan uit pijn, een vermoeid gevoel, stijfheid, tintelingen of een doof gevoel.
Vaak is RSI werkgerelateerd. Met name beeldschermwerkers lopen een groot risico. Het is van groot belang dat deze klachten serieus genomen worden. Niet alleen voor de werknemer zelf, maar ook voor de werkgever. Want RSI kan leiden tot (langdurig) verzuim, en dat is kostbaar.
Om RSI te voorkomen is het belangrijk om de werkplek onder de loep te nemen. Werkt de medewerker in een juiste ergonomische houding, of zijn hierin aanpassingen nodig? Maar er is meer nodig dan dat.
Bij het screenen van een werkplek maken wij gebruik van de 5W’s: werkplek, werkwijze, werkhouding, werktaken en werkdruk. Al deze aspecten dragen bij aan het ontstaan en in stand houden van de RSI klachten. Hieronder behandelen we deze aspecten kort: gekoppeld aan een advies.
De werkplek bepaalt mede de houding waarin wordt gewerkt.
- Zorg voor een goede ergonomische werkplek, zo nodig met aanpassingen.
De werkwijze bepaalt met welke houding wordt gewerkt en daarmee en op welke manier het lichaam wordt belast.
- Neem een ontspannen houding van bijvoorbeeld nek en schouders, waarbij verschillende werkhoudingen worden afgewisseld. Zorg dat je recht achter je beeldscherm zit. Gebruik polsen, handen en vingers in een neutrale houding.
De werktaken bepalen in welke mate er afwisseling is in bewegen.
- Zorg voor afwisseling van taken en voldoende regelmogelijkheden.
De werktijden bepalen de belasting van de uit te voeren taken.
- Neem korte (micro) pauzes op de werkplek, zo herstelt je lichaam tussendoor.
De werkdruk kan worden veroorzaakt door verschillende zaken (bijv. de hoeveelheid werk, karakter, relatie met collega’s, deadlines) en bepalen het stressniveau en hiermee het herstellend vermogen van het lichaam.
- Zorg samen met leidinggevende en collega’s, voor een goede werksfeer en voldoende regelmogelijkheden om werkdruk te voorkomen
Heb je behoefte aan ondersteuning bij het verminderen of voorkomen van RSI klachten? Onze beeldscherm experts denken graag mee! Neem contact met ons op voor meer informatie.