Ruim 40% van de werknemers in Nederland doet lichamelijk belastend werk. Een percentage dat de komende 20 jaar nauwelijks zal afnemen. Het gaat hierbij niet alleen om overbelasting maar in toenemende mate om onderbelasting: minder bewegen dan gezond is. Het is een ontwikkeling die werkgevers zorgen baart, maar kansen biedt aan Arbeidsfysiotherapeuten. Voorwaarde is wel dat deze nauw samenwerken met andere arbo professionals op het gebied van duurzame inzetbaarheid. En dat de aanpak op maat is, mét garanties op het gebied van privacy en arbo regelgeving.
Met de Corona kilo’s lijkt er sprake te zijn van een nieuw fenomeen. Overgewicht van mensen neemt toe omdat ze -na het uitbreken van de Covid-19 pandemie minder zijn gaan bewegen. Toch staat de ontwikkeling niet geheel op zichzelf. Ook in het werk bewegen veel mensen steeds minder. Automatisering, robotisering en een toename van beeldschermwerk maken dat we steeds vaker statisch werk verrichten. En dat is bepaald niet gezond. Fysieke onderbelasting leidt ook vaak tot chronische klachten; fysiek, mentaal of een combinatie van beide. En dat is een reële bedreiging voor de arbeidsproductiviteit.
Die productiviteit staat tevens onder druk door de negatieve effecten van fysieke overbelasting. Medewerkers die juist te zwaar werk verrichten. Omdat onze arbeidspopulatie vergrijst neemt de belasting van fysiek werk voor steeds meer mensen toe. Als de jaren gaan tellen kunnen we nu eenmaal minder veel lichamelijke belasting aan.
Toekomstvisie op werk en arbeidsomstandigheden
Mede op basis van deze ontwikkelingen adviseert TNO in haar toekomstvisie 2040 op werk en arbeidsomstandigheden de overheid en het bedrijfsleven om snel in actie te komen. Een signaal dat door de overheid serieus genomen wordt getuige de recente introductie van de campagne Hoe top werk jij?
Er is een concreet advies om de komende jaren in te zetten op integratie van curatieve en arbeidsgeneeskundige zorg. Het doel is dat mensen met werkgerelateerde klachten niet meer (alleen) bij de huisarts komen, maar ook direct bedrijfskundige zorg krijgen. Om deze aanpak tot een succes te maken zal er wél moeten worden ingezet op een verbetering van de ‘routing’ van werknemers met klachten naar de juiste arbo-zorgprofessional. Met een hierop aansluitende nieuwe bekostigingsstructuur.
Een rol voor fysiotherapeuten
Zorgverleners in de eerste lijn krijgen een belangrijke rol in de signalering van arbeidsgerelateerde klachten. Hierbij is ook een belangrijke rol weggelegd voor fysiotherapeuten. Deze kunnen op zowel curatief als preventief vlak een meer prominente positie bekleden bij het verbeteren van gezondheid en vitaliteit van medewerkers.
Voorwaarde is wel een ‘arbeids fysiotherapeutische’ blik op klachten. Dat vraagt om een gestructureerde aanpak gebaseerd op verzuimanalyses in combinatie met arbeidsgerelateerd fysiotherapeutisch onderzoek. Daarbij dienen specifieke werkomstandigheden te worden worden meegenomen. Kennis is tevens vereist over arbowetgeving en eisen die worden gesteld aan arbo dienstverlening. Al met al vraagt dit om een andere manier van werken en nieuwe expertise.
Arbo ECD
Om arbeidsfysiotherapeuten hierin te ondersteunen hebben wij in samenwerking met SpotOnMedics een arbo ECD (elektronisch cliënten dossier) ontwikkeld. Op efficiënte wijze kan een arbeidsfysiotherapeut arbo-trajecten goed vastleggen, monitoren en rapportages genereren die voldoen aan de privacy- en arbowetgeving. Met de door ons en SpotOnMedics ontwikkelde protocollen en formats ben je als arbeidsfysiotherapeut goed toegerust om arbodienstverlening vorm te geven.
Onze aangesloten arbeidsfysiotherapeuten maken inmiddels succesvol gebruik van het Arbo ECD. Zie jij ook kansen om je dienstverlening uit te breiden richting de zakelijke markt? Naast het Abo ECD kunnen we je ook met onze andere diensten en tools ondersteunen om deze interessante nieuwe markt succesvol te betreden.
Neem voor meer informatie contact met ons op.