Het kan geen kwaad de mentale gezondheid van werknemers de komende tijd extra in de gaten te houden. Was de eerste fase van de coronacrisis vooral gericht op ‘overleven’ en gezond blijven; lijken we nu vooral alert te moeten zijn op risico’s van mentale vermoeidheid. Ook daardoor vallen mensen uit en kunnen bedrijven alsnog in de problemen komen. Handel voor het te laat is en heb óók oog voor mentale gezondheid.
De abrupte overschakeling van de normale werkroutine naar de lockdown met het daarbij behorende thuiswerken is -achteraf gezien- verbazingwekkend soepel verlopen. Wij Nederlanders zijn goed in van de nood een deugd maken. Thuiswerken bleek ineens voor iedereen mogelijk. Van de keukentafel tot de zolderkamer of het huisje in de tuin: we plugden de laptop in, stroopten de mouwen op en gaan! We werden gedreven door het verbindende gevoel van allemaal in hetzelfde schuitje zitten. Dat maakte extra energie en creativiteit los.
Grote impact
Inmiddels zijn we maanden verder en blijkt de omslag die we ogenschijnlijk makkelijk hebben gemaakt tóch grote impact te hebben. Werknemers met kinderen thuis hebben werk lange tijd moeten combineren met thuisonderwijs. Het videobellen is vermoeiender dan gedacht. Ook missen we de sociale ‘cohesie’ van fysiek samenwerken met anderen. Ongemerkt is ons privéleven genadeloos versmolten met werk. Lopen we niet meer het risico het werk -in tijden van drukte- mee naar huis te nemen, want het is er al. Continu. Uiteraard heeft dit consequenties voor vitaliteit en gezondheid. Door Corona is de werkdruk voor veel medewerkers hoger dan voorheen, zo blijkt uit onderzoek. Er wordt meer stress ervaren, evenals gevoelens van vermoeidheid.
Geen wonder dus dat we meer dan ooit smachten naar vakantie. Vrije tijd die we nodig hebben om op te laden. Maar je laadt niet persé van iedere vakantie voldoende op, zo leert Ben Tiggelaar ons. Bovendien blijkt één op de zeven gezinnen niet eens voldoende geld te hebben om op vakantie te gaan. Het is dus maar de vraag hoe werkend Nederland de draad na de zomerperiode weer oppakt. Er zijn veel signalen dat er nogal wat mensen (schattingen tot een miljoen landgenoten!) rondlopen met serieuze verschijnselen van mentale vermoeidheid. Twee of drie weken vrijaf lossen dat niet zo maar op. We mogen niet aannemen dat iedereen er straks weer stevig tegenaan kan! Deskundigen spreken hun zorg uit over het komende najaar.
Mentale gezondheid monitoren
Na de zomer is het -meer dan we gewend zijn- noodzakelijk om de mentale gezondheid van je personeel te monitoren. Wie voelt zich overvraagd? Kan iedereen voldoende ontspannen? Kan men afstand nemen van het werk en op tijd stoppen, zeker nu we thuis blijven werken? Wat doet de dreigende onzekerheid van een nieuwe economische crisis met uw mensen? Het is belangrijker dan ooit dat werknemers zich gehoord voelen en weten dat u als werkgever aandacht heeft voor problemen die de huidige, unieke situatie met zich meebrengt.
Het is niet voor niets dat met name binnen grotere bedrijven de vitaliteitsmanager nu snel ingeburgerd raakt. Maar lang niet iedere organisatie kan zich deze expertise ‘in eigen huis’ veroorloven. BAG NL kan jouw organisatie laagdrempelig ondersteunen. Wij kunnen ondersteunen bij het opzetten en uitvoeren van vitaliteitsbeleid. Ook bieden we laagdrempelige online diensten die praktisch van insteek zijn en gericht op herstelbevordering bij mentale vermoeidheid. Met aandacht voor gezonde voeding en voldoende beweging.
Maak vrijblijvend een afspraak met ons om te kijken hoe we u kunnen helpen in deze uitdagende situatie.